Bikken bij de Buren in Noordwest groot succes

Op woensdag 23 januari was ‘t “Alle Ballen Verzamelen” in Hilversum Noordwest. Onder leiding van buurtcoördinator Carola van den Berg werd voor de derde keer een gezamenlijk eetfestijn georganiseerd in ‘haar’ wijk Noordwest (oftwel postcode gebied 1217) die maar liefst vijf buurtverenigingen omvat. Op zes verschillende locaties konden buurtbewoners gratis genieten van een verse maaltijd, ditmaal rond het thema Woensdag Gehakt(ballen)dag. Een recordopkomst van meer dan 150 deelnemers genoot van een bijzonder samenzijn, verzorgd door zo’n 30 vrijwilligers.

Het jaarlijkse eetgebeuren komt voort uit de Nationale Ouderendag. De eerste editie, een ‘high tea’, had plaats in oktober 2016 – op vier locaties: drie ‘kantines’ bij organisaties en één particulier adres. Doel van deze activiteit was vooral de ouderen in de diverse buurten in het zonnetje te zetten en de onderlinge contacten te verstevigen. Het bleek een groot succes. Vooral het ‘bij iemand’ thuis uitgenodigd worden, werd zeer gewaardeerd. Na de eerste editie werd dan ook besloten nóg meer particuliere onderkomens te vinden, het predicaat Alleen-voor-ouderen te verlaten en de datum naar de donkere, saaie maand januari te verplaatsen. Editie 2 in januari 2018, rondom het thema Soep, werd een super-dag!

Samen thuis eten
Editie 3 bouwde voort op het succes van de voorgaande samenkomsten. Ditmaal stelden vijf particulieren hun huis ter beschikking voor de ontvangst van 10 tot 20 personen. De buurten Trompenberg-Zuid, Trompenberg-Oost, Raadhuis en Omgeving en Boomberg hadden allen een huiskamer om naar toe te gaan, bewoners van De Parken konden terecht in de kantine van ’t Melkhuisje. Op alle adressen waren ook teams van vrijwilligers beschikbaar om de nodige ‘ballen te draaien’. Op ieder adres was een eigen invulling gegeven aan de maaltijd (wel met alleen biologisch vlees én een vegetarische variant), maar de aankleding was overal identiek: in rood boerenbont…

“Ik kan het niet laten, maar ik wil iedereen even laten weten, dat ik een enorm blij en goed gevoel heb overgehouden aan jullie activiteiten gisteravond. Alle gasten waren uiterst positief en hebben genoten. Geen enkele wanklank gehoord. Overal blije gezichten (ook bij de vrijwilligers overigens!) en nieuwe contacten werden gesmeed. De wereld kan soms zo mooi zijn. Dank!”

Promotie zorg-netwerk
De gemeente verzorgde een huis-aan-huis verspreiding van de uitnodiging. “Oh jee, de OZB!,” was de reactie bij sommige ontvangers. Gelukkig bleek ’t een vrolijker bericht.
Bij de uitnodiging was ook een brief gevoegd van de betrokken wijk-vereniging, een bericht over de onlangs gestarte wekelijkse koffie-ochtend voor Noordwest en een folder over het zorg-netwerk in de wijk. Vier vertegenwoordigers van dit netwerk bezochten tijdens de Ballen-avond alle zes locaties om er zich voor te stellen. “Hoeveel minuten hebben we nog?” Zes locaties bezoeken in twee uur blijkt een behoorlijke uitdaging… Maar het bezoek van de vertegenwoordigers werd door menige deelnemer zeer gewaardeerd. “Nu heb ik er een gezicht bij”.

Buurt-gericht verbinden
Tijdens de ballen-avond werden ook dit keer weer nieuwe contacten gelegd, oude herinneringen opgehaald en plannen gesmeed. “Ik kijk terug op een mooie bijeenkomst van 25 personen op een voor mij  nieuwe locatie in Trompenberg die mede door dit event de deuren wil openzetten voor de wijk”, schrijft buurt-sportcoach Anouck, die meehielp in de keuken van ’t Melkhuisje. En, nieuw, er waren dit keer ook zelfs kinderen aanwezig.
Samen eten blijkt een gouden greep, als het gaat om ‘wijkopbouw’.